Tlf: (555) 343 456 7891

Facts

Year: 2013

Client: Tjuvholmen Utvikling AS

Location: Oslo

Norge - Oslo

About

The building is located on a relatively small site in a dense urban area on Oslo waterfront. In designing the building it became clear that all the apartments should have a sea view and good light and sun conditions. The building is stepped back towards the south so that adjacent apartments have a free view towards the fjord in the west. The north elevation cantilevers over the seafront boardwalk providing direct contact with the sea view.

The 1st and 2nd floors comprise office space and lobby entrance to the apartments. 58 apartments are accessed from internal galleries which are open to the outside, yet protected by the building volumes on either side. The apartments are compact and range from 1 to 2 bedrooms on the 3rd-10th floors. On the top floor there are four larger apartments with 2 to 3 bedrooms. A double height common terrace for the residents has been “carved out” of the volume on the 5th and 6th floors. The terrace gives variation to the building’s otherwise simple volume, opens up the internal galleries towards the sea as well as providing a communal outdoor space. In addition there is a roof terrace for the residents with views in all directions.

The cylinder housing the main stairs is the only exception to the orthogonal shape of the building. The sculptural spiral of the stairs is visible through the pierced brick wall.

The lower floors are clad with grey panels whilst the upper floors have a black brick cladding, punctuated with bright green window-frames. Glossy orange panels are revealed where the brick “crust” is broken. The building’s structure comprises concrete slabs and a combination of concrete supporting walls and steel columns.

© Copyright - NSW