Tlf: (555) 343 456 7891

Facts

Year: 2000

Client: Statsbygg

Location: Trondheim, Norway

About

The Science Faculty building is Norway’s largest university building and terminates the Gløshaug plateau in the south. Gløshaugen is an important plateau in the Trondheim cityscape. From a distance the building appears both compact and soaring, even though the campus is built on a ‘solitaire principle’ with individual buildings surrounded by green banks around the whole plateau.

The main university building terminates the plateau at the opposite end and towers over the Høyskole park at the top of the Høyskole Hill.  The green transition zone in the south was chosen as the site for the new Science faculty with classrooms, auditoria, laboratories, offices and informal meeting places. There was a firm consensus among involved parties, also Statsbygg as the client, to give high priority to the architecture in order to create a strong identity and an exciting place to study.

The building is straight, rigid and rectangular, extending the structure of Gløshaug. At the same time this responds to the surroundings. The building volume relates to the parapet height of the old chemistry building, visually extending it so that the earlier distant view is retained and extended.

The façade material is mainly white, in-situ concrete with larger areas of travertine marble in the main blocks.  The ‘functionalist’ lateral blocks are rendered in red and yellow stucco.

© Copyright - NSW