Tlf: (555) 343 456 7891

Facts

Year: 2003

Client: Statsbygg

Location: Bergen, Norway

About

The new building for the pre-clinical institutes at the University of Bergen, on behalf of Statsbygg, climbs up the hillside, at the same time as the volumes and the architectural expression attempts to reach out to the surrounding buildings of the Haukeland hospital. This is particularly so to the north where the base of the BBB building responds to the height and scale of the neighbouring buildings. This is also the location of the main entrance to the building.

The main volumes are emphasized by the outdoor atrium located between the second and fourth floors and an internal glazed atrium from the third to the eighth floor. The two atria are linked by a twelve meter high amphitheater directly adjoining the main entrance that forms the building’s informal meeting place. Bridges connect the building masses at each end of the glazed atrium. The lecture halls, library, and canteen are all located close to the atrium and the internal glazed atrium. The public is lead from the glazed atrium directly into the three auditoria, to the library, the group workroom and the computer room.

The BBB-building replaces the excavated volume. It was therefore natural to utilize some of the mountains massiveness in the stone clad base at the junction between the building and the landscape.

 

© Copyright - NSW