Tlf: (555) 343 456 7891

Facts

Year: 2013

Client: Anthon B Nilsen Eiendom

Location: Oslo

About

The Anthon B Nilsen building dates from 1972 and was designed by architects Eliassen and Lambertz-Nilssen. Shortly afterwards the building was deemed to be worthy of protection because of its architectural qualities and its prominent location in the townscape. On account of changes in the surrounding area and the need for major maintenance, the present owners were motivated to carry out wide-ranging improvements, at the same time injecting new qualities so that the property would stand out as one of Oslo’s top commercial properties.

A comprehensive project of renovation and also new additions and has been partly completed already. The project is divided into sub-projects that together will significantly upgrade the building and its surroundings. Parts of the ground floor have been restructured as a conference centre with a focus on flexibility for users and a modern colour vocabulary that underscores the considerable qualities of the building. A new changing room area has been built in the basement and will be linked to a planned exercise room. In addition, a major internal renovation of the entire building together with two adjacent properties in Øvre Vollgate is also planned.

Outside a number of projects have been carried out already: the repair and rebuilding of the main flight of steps now transformed into the new Flower stairs, new granite paving and planted areas, new lighting and an outdoor café with a steel structure. New signage for the entire building is also planned. The largest exterior alteration will be the building of a glazed pavilion stretching from Øvre Vollgate down to Rådhusgaten, incorporating an existing outside flight of steps. The pavilion will then constitute a new landmark in the cityscape.

All the sub-projects in the building have the objective of achieving high quality of details and materials in line with the original character and execution of the building and the 70s design. One of the qualities preserved and refined lies in the building’s characteristic curved walls that are clad with ceramic tiles on the internal stairway and elevator core and with doors of patinated brass. The façade is clad with dark patinated brass alloy and the brownish-golden colours form the basis of the interior colour palette.

© Copyright - NSW